Nämä pelimekaniikat tulisi jokaisen lautapelaajan tuntea. Osa 3

Edellisestä lautapelimekaniikkoja käsittelevästä blogitekstistä on vierähtäny jo hävyttömän kauan. Nyt kuitenkin tämä blogisarja kuitenkin jatkuu. Kolmas osa drafti- ja kupongintäyttöpelit.

Draftipelit

Korttien draftaamisella tarkoitetaan yleensä sitä, että pelaajille jaetaan tietty määrä kortteja ja ne draftataan. Eli, pelaajat valitsevat samaan aikaan kädestään yhden kortin ja antavat loput vasemmalla puolella olevalle pelaajalle. Samalla pelaajat saavat oikealla puolella olevalta pelaajalta heidän käsikorttinsa pois lukien heidän valitsemansa kortti. Tätä jatketaan, kunnes kaikki kortit on valittu.

Draftaaminen on lähtöisin keräilykorttipelien suosimasta pelimuodosta, jossa pelaajat draftaavat boostereita (pieniä korttipaketteja). Draftin tuotteena saaduista korteista pelaajat sitten rakentavat oman pakkansa, jolla pelaavat turnauksen.

Draftaaminen lautapeleissä.
7 Wonders on tunnetuimpia draftipelejä.

Monissa lautapelissä ei ole ainoastaan yhtä mekaniikkaa, vaan ne ovat yhdistelmiä monista. Jotkut ovat isommassa roolissa, ja ovat pelin ”sydän”. Muita sivuosassa olevia mekaniikkoja kutsun mekanismeiksi, sillä ne ovat pieniä ”klikkejä” verrattuna päämekaniikkoihin. Pelejä, joissa draftaaminen on mekanismina en kutsu draftipeleiksi, vaan sanon että ne sisältävät draftaamista. Tällöin korttien valitseminen voitaisi suorittaa jollakin toisella menetelmällä muuttamatta pelin luonnetta merkittävästi.

Klassikkopeli 7 Wonders käyttää draftimekaniikkaa. 7 wondersissa pelaajat    pyrkivät laajentamaan omaa imperiumiaan kerätäkseen pisteitä. Pelaajat rakentavat, draftaamistaan korteista,armeijaa, tekevät tiedettä, hankkivat resursseja, tekevät kauppaa ja tietenkin rakentavat ihmeitä (wonders).  Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelin. 7 wondersin suosion jälkeen monet muutkin pelit ovat ottaneet draftimekaniikan perusmekaniikakseen. Suosituimpia näistä lienee Sushi Go!

Sushi Go! on kepeä draftipeli, jonka oppii hyvin nopeasti.

Lautapelejä, joissa draftaaminen on mekanismina, ovat esimerkiksi supersuosittu Terraforming Mars ja Imperial Settlers. Näistä jälkimmäisessä draftaaminen on hieman erilaista, kuin yleensä. Siinä kortit valitaan avoimesta korttivalikoimasta. Kaikki pelaajat siis näkevät, mitä kortteja kukin pelaaja valitsee. Avoimen valikoiman drafti toimii hyvin ainoastaan pienen korttimäärän draftaamiseen.

Draftipelit ovat yleensä lyhyitä (max. 60 min) ja soveltuvat hyvin isollekin pelaajamäärälle. Esimerkiksi 7 Wondersiin mahtuu jopa 7 pelaajaa.

Roll and write

Roll and Write eli kupongintäyttöpelit ovat yleensä lyhyitä noppapelejä, joissa pelaajat heittävät noppia ja kirjaavat heiton tulokset kupongille.

Qwinto on moderni kupongintäyttöpeli, ja Yatzyn tapaan teematon.

Tunnetuin kupongintäyttöpeli lienee Yatzy (Yahtzee). Qwixx ja Qwinto ovat Yatzyn tapaan teemattomia kupongintäyttöpelejä, joissa lappua täytetään numeroilla. Näissä peleissä ei kuitenkaan ole niin paljoa tuuria ja turhautumista, ja pelaaminen on mielekkäämpää.

Viimevuosina (2016-18) on julkaistu useita moderneja kupongintäyttöpelejä. Useista suosituista lautapeleistä on ilmestynyt noppaversioita, ja nimenomaan kupongintäyttöpelejä. La Granjan noppaversio La Granja: No Siesta! julkaistiin 2016 ja  The Castles of Burgundyn noppaversio The Castles of Burgundy: the Dice Game 2017. Viimevuonna (2018) julkaistiin mm. Welcome To, Railroad Ink ja Ganz Schön Clever. Ganz Schön Clever oli ehdolla Kennes Spiel des Jahres palkintoon.

Welcome To… -pelissä kilpaillaan viihtyisimmästä korttelista.

Welcome To, on hieman erilainen kupongintäyttöpeli. Siinä nopat on korvattu korttipakoilla. Pelaajat rakentavat kortteleitaan korttien tulosten mukaan ja pyrkivät toteuttamaan tavoitteita. Lopuksi korttelit pisteytetään niissä esiintyvien talojen määrän mukaan. Lisäpisteitä saa erilaisista mukavuuksista, joita on kortteleihin saanut haalittua. Myös tavoitekorttien toteuttaminen antaa pisteitä.

Railroad Ink -pelissä pelaajat rakentavat juna- ja maantieverkostoa. Nopista näkee, millaisia raide- tai maantien pätkiä pelaajat saavat piirtää kartalle. Tavoitteena on yhdistää eri asemia toisiinsa. Myös kupongin keskiosan täyttämisestä saa pisteitä.

Railroad Inkin ”kuponki” pelin jälkeen.

Board Game Geek –sivusto tuntee jo useita kupongintäyttöpelejä tälle vuodelle 2019. Esimerkiksi Imperial Settlersistä on tulossa noppaversio: Imperial Settlers: Roll & Write.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *