V:TES Vampyyrejä, ihmissusia ja magiaa. Osa 1. Perusteet.

Monet lautapelejä ahkerasti harrastavat ovat varmasti kuullet ja ehkä jopa tutustuneet keräilykorttipelien ihmeelliseen maailmaan. Tuttuja nimiä ovat varmasti ainakin Magic the Gathering, Yu Gi Oh sekä Pokemon. Näiden kolmen “suuren” pelin lisäksi keräilykorttipelejä on lukuisia. Tämän blogin aiheena on yksi näistä muista, vähemmän tunnetuista peleistä, itselleni rakas Vampire: the Eternal Struggle, eli VTES tai tutummin vain Vampire. Peli tunnetaan myös sen vanhalla nimellä Jyhad, joka kuitenkin poistui käytöstä heti pelin ensimmäisen lisäosan myötä.

Nimi Vampire saattaa kuulostaa tutulta etenkin ahkeran roolipeliharrastajan korvassa, ja tähän on hyvä syy. Peli perustuu White Wolfin World of Darkness roolipelimaailmaan, tosin sen ensimmäiseen editioon. Samaan maailmaan perustuu myös pientä kulttisuosiota nauttiva Vampire: The Masquerade – Bloodlines tietokonepeli, sekä liuta lautapelejä. World of Darknessin maailmassa ihmisten joukossa asuu vampyyrejä ja muita yliluonnollisia olentoja sekä maageja. Suurin osa pelimaailman ihmisistä tätä ei tietenkään tiedä. VTES keskittyy lähinnä vampyyrien salaiseen yhteiskuntaan ja sen valtataisteluihin.

Miten peli siis toimii?

VTES on viidelle pelaajalle tarkoittettu keräilykortti peli jossa jokainen pelaaja on niin kutsuttu methuselah, ikiaikainen ja vaikutusvaltainen vampyyri jonka tavoitteena on saada itselleen lisää valtaa. Pelissä methuselahien vaikutusvaltaa edustaa jokaisella pelaajalla olevat “elämäpisteet” joita pelissä kutsutaan pooliksi. Jokaisella pelaajalla on pelin alussa 30 poolia. Monesta muusta pelistä poiketen VTESissä pooli on myös jokaisen pelaajan ensisijainen resurssi jolla kortteja pelataan ja pelin hahmoja tuodaan eloon. Pelistä tippuu jos pelaajan poolimäärä tippuu nollaan. Turvallisen poolimäärän kanssa tasapainoilu onkin suuri osa peliä.

Vaikka peliä pelataankin viiden hengen pöydissä, suurin osa pelin interaktiosta syntyy pelaajan ja hänen “preynsä” (prey, pelaajan vasemmalla puolella istuva pelaaja), tai “predatorinsa” (predator, pelaajan oikealla puolella istuva pelaaja) välillä. Pelaajan tehtävänä on saada oma preynsä pudotettua, ja samalla yrittää selvitä hengissä predatoriaan vastaan. Jos pelaaja onnistuu tiputtamaan preynsä pelistä, saa hän voittopisteen, lisää resursseja käyttöönsä sekä uuden preyn seuraavasta pelaajasta.

Peli päättyy jos pöydässä on enää vain yksi pelaaja hengissä, tai jos pelin aika päättyy. Peliä pelataan aina kahden tunnin aikarajalla. Pelin voittaja on pelin aikana eniten voittopisteitä kerännyt pelaaja.

Pelaamiseen pelaaja tarvitsee kaksi korttipakkaa, kryptan (crypt) ja kirjaston (library). Krypta sisältää pelaajan valitsemat vampyyrit. Kryptan koko on vähintään 12 korttia. Kirjastoon sisällytetään kaikki muut kortit mitä pelissä saattaa haluta pelata, esimerkiksi erilaisia tavaroita ja toimintoja joita kryptan vampyyrit voivat hyödyntää. Kirjaston koko on 60-90 korttia. Useasta pelistä poiketen, VTESissä yksittäisten korttien määrää pakassa ei ole rajoitettu. Tämä tarkoittaa sitä, että jos koet jonkun kortin efektin uskomattoman vahvaksi, mikään ei teoriassa estä pelaamasta siitä vaikka 40 kopiota pakassa. Tämä ei kuitenkaan tee yksin autuaaksi, koska pelissä tarvitsee usein paljon erilaisia kortteja pärjätäkseen. Monesta muusta pelistä poiketen VTESissä pelistä ei myöskään tipu jos pakkasi loppuu. Pakan loputtua et vain enää voi nostaa uusia kortteja, joten joudut pärjäämään niillä mitä olet pelin aikana onnistunut haalimaan.

Kokonaisuutena VTES muodostaa todella syvän ja jokseenkin haastavan pelin, joka tempaa mukaansa. Peli on todella interaktiivinen ja monipuolinen, sekä osittain jopa roolipelimäinen. Pelissä monet päätökset vaikuttavat moneen asiaan, ja niiden vaikutukset saattavat näkyä vasta vuorojen päästä. Jo alkuvuoroilla tehty pieni virhe voi aiheuttaa suuria ongelmia useita vuoroja myöhemmin. Toisaalta muiden pelaajien apu saattaa nostaa tragedian kohdanneen pelaajan jälleen elävien kirjoihin lähes varmasta kuolemasta. Peli ei ehkä sovi aivan kaikille sen melko hitaan tempon, melko raskaan pelityylin sekä pitkän keston vuoksi. Jos olet kuitenkin hieman pidempikestoisten ja monia muuttujia sisältävien pelien ystävä, pidät haasteista sekä sosiaalisuudesta, suosittelen että ehdottomasti ainakin kokeilet VTESiä!  

Kokeilemaan?

Kokeilemaan pääsee lauantaisin Joensuun Fantasiapeleillä puolilta päivin!

Ensimmäiset korttisi voit printata kokeiltavaksi väritulostimella ja sujauttaa korteille tarkoitettuihin suojamuoveihin. Seuraavissa osissa tutustutaan syvemmin harjoittelupakkoihin, sekä aloittaville pelaajille suunniteltuihin Quick Start pakkalistoihin.

Hyödyllisiä linkkejä

https://www.vekn.net – Virallinen VTESin pelaajajärjestö. Sivustolta löytyy pelin säännöt, muuta tietoa pelistä, turnauksista ja muista tapahtumista, sekä pelin viralliset foorumit.

https://www.secretlibrary.info – Selaimessa toimiva pakanrakennus sovellus, missä voi luoda uusia ja tallentaa pakkoja, sekä selata muiden luomia pakkoja.

https://amaranth.vtes.co.nz – Amaranth niminen pakanrakennus sovellus ja tietokanta korteista. Sivustolla voi selata kortteja, luoda ja tallentaa pakkoja, sekä tulostaa ne kätevästi.